VIATA IN AUSTRALIA

Una dintre cele mai originale si mai iconice tari ale lumii, Australia este si tara de origine a unora dintre cele mai bine cotate universitati din lume. Cu un climat cald, peste 50 000 km de coasta marina si o reputatie ca fiind una dintre cele mai prietenoase tari din lume, este usor de inteles de ce Australia este o destinatie populara pentru studentii internationali.

DE CE SA STUDIEZI IN AUSTRALIA?

Australia este o tara tanara si vibranta si are o reputatie internationala impresionanta in ceea ce priveste educatia. Este renumita pentru stilul de viata relaxat si oamenii prietenosi. Australia are multe de oferit studentilor internationali, cu un mediu de trai sigur si un standard de viata ridicat.

Australia este recunoscuta la nivel mondial pentru educatia de calitate pe care o ofera si pentru mediul de cercetare care a produs 8 castigatori ai Premiului Nobel. Profesorii tai de aici vor fi specialisti in campul lor de expertiza. Vei deprinde nenumarate abilitati pe langa calificarea pe care o vei obtine si care va fi recunoscuta in intreaga lume. Sunt de asemenea, foarte multe legaturi stranse intre sectorul VET – Vocational Education and Training, sectorul superior – Higher Education pe de o parte si sectorul afacerilor si industriei pe de alta.

Institutiile de invatamant din Australia sunt printre cele mai bune din lume. Acestea ofera facilitati moderne si inovative pentru a se asigura ca timpul tau petrecut ca si student aici va avea un efect benefic si pozitiv si va adauga valoare carierei alese de tine. Australia ofera studentilor internationali protectie riguroasa. In anul 2000 a fost adoptat ESOS Act 2000 – Eucation Services for Overseas Students. Asta inseamna ca institutiile trebuie sa se alinieze unor cerinte specifice pentru facilitatile oferite, serviciile de suport, standardul de educatie si marketing pentru a putea sa ofere cursuri studentilor internationali. Institutiile eligibile sunt listate in Commonwealth Register of Institutions and Courses for Overseas Students (CRICOS).

Suportul oferit studentilor formeaza o buna parte din sistemul de educatie Australian. Institutiile de invatamant ofera servicii specializate pentru a ajuta studentii internationali sa se acomodeze cu stilul de viata in Australia pentru a-si indeplini scopurile pentru care au venit. Serviciile oferite studentilor includ:
– studii de limba engleza;
– consultanti specializati in domeniul carierei;
– programe de orientare si receptie;
– servicii de sanatate, consultare, cazare si gasire a unui loc de munca;

Oamenii din Australia sunt recunoscuti ca fiind foarte prietenosi, distractivi si relaxati. Vei beneficia de o primire calduroasa si vei avea multe oportunitati de a lega prietenii de durata. Toate religiile si credintele sunt acceptate in Australia atata timp cat nu incalca legea.
In general se stie ca Australia are unul dintre cele mai bune stiluri de viata din lume. Orasele sale, de obicei, figureaza in lista “celor mai bune orase din lume”. Australia are o rata a crimei foarte scazuta, legi foarte stricte privind portul armei si stabila din punct de vedere politic si economic. Orasele australiene ofera siguranta si sunt curate. Economia este puternica si rata de somaj este foarte scazuta. Vremea este in general calda si insorita.

COSTURILE DE TRAI

Inainte de a decide sa studiezi in Australia, va trebui sa iei in considerare costurile de trai, mai ales faptul ca trebuie sa arati dovada a faptului ca te poti sustine pe perioada studiilor. Aplicatiile pentru viza de student cer sa dovedesti ca ai acces la cel putin $18610 pe an. Fonduri aditionale vor fi cerute pentru membrii familiei (vezi http://www.border.gov.au/ pentru mai multe detalii).

Aceasta suma este doar indicativa deoarece costurile tale de viata pot sa fie mai mari sau mai mici depinzand de factori cum ar fi locatie, stil de viata si hobby-uri. Costurile tale de viata pot include chiria, facturile de utilitati, imbracaminte, hrana, carti si alte materiale, transport si socializare.

Mai jos gasesti cateva costuri medii (in AU$) pentru bunuri zilnice ca sa-ti faci o idee care ar fi costurile tale de trai:

Costurile de transport vor depinde de cum si cat vei calatori, dar in medie, undeva intre $15 – $20 pe saptamana daca folosesti transportul public.

Costul mediu pe saptamana pentru hrana ar trebui sa fie intre $80 – $150 depinzand de stilul tau de viata. Costurile medii sunt aproximativ:
– paine – $3;
– lapte (2 litri) – $2;
– sampon – $2.5 la $4.5
– pui – $7.

– Facturile de electricitate si gaz, depinzand de cat vei folosi, ar trebui sa fie undeva intre $15 – $25 pe saptamana, impreuna;
– Telefonul – aproximativ $30 pe luna.

– o masa la un restaurant de talie medie – aprox. $15;
– bilet de cinema – aprox. $15;
– o halba de bere la un pub – aprox. $4.

Asigura-te ca studiezi mai multe oferte bancare inainte de a lua o decizie. Poti intreba consultantul HELLO AUSSIE ce iti recomanda, poti vorbi cu prietenii pentru a afla detalii despre experienta lor cu diferite banci. Nu uita, ca multe dintre banci ofera pachete avantajoase pentru deschidere de conturi.

Poate fi o idee buna sa iti deschizi cont la o banca ce are sediul aproape de unde locuiesti si intereseaza-te ce comisioane au pentru retragere bani de la alte ATM-uri sau daca ofera overdraft. Multe banci ofera pachete create special pentru studenti internationali.

Unele banci ofera posibilitatea ca studentii internationali sa isi poata deschide cont, chiar inainte de a ajunge in Australia, avand astfel posibilitatea de a transfera bani chiar inainte de plecare. Daca nu, studentii sunt sfatuiti sa isi deschida cont in primele 6 saptamani de la sosirea in Australia.

Recomandam studentilor sa isi deschida cont pentru toata durata studiilor in Australia. Sistemul bancar australian este vazut la nivel international ca fiind unul de incredere si stabil, cu o oferta de banci variata de unde sa poti alege.

Cerceteaza optiunile pe care le ai cand deschizi un cont bancar.

Intreaba consilierul scolii sau unul din consultantii HELLO AUSSIE pentru a-ti recomanda o banca unde sa-ti deschizi un cont bancar. Intreaba de asemenea, prietenii despre experienta lor in ce priveste diferite banci. Nu uita sa compari ofertele de la diferite banci.

Dreptul de lucru pentru studentii internationali in Australia

Studentii care detin o viza de student in Australia au drept de munca sub anumite conditii. Nu ai dreptul sa incepi lucrul pana in momentul in care incepe cursul tau de studiu.

Cate ore pe saptamana pot munci?

Majoritatea studentilor le este permis sa munceasca 40 de ore la doua saptamani in timpul studiilor si nelimitat in vacante. Dependentii studentilor unui curs de master, vor putea munci full-time. Studentii la un curs de cercetare (master de cercetare sau doctorat) impreuna cu dependentii lor vor avea drept de munca nelimitat.

O viza de student nu-ti ofera nici un drept la rezidenta permanenta, insa programul guvernamental de imigrare se concentreaza pe persoane cu abilitati si aptitudini ridicate care vor putea contribui la economia Australiana. Studentii internationali cu calificari Australiene sunt mai mult de jumatate din numarul celor care aplica pentru rezidenta permanenta in Australia.

Studentii care studizaza un curs de Bachelor (licenta) sau Master in Australia au dreptul sa aplice pentru o viza de munca de 2 ani de zile dupa absolvire. Cei care studiaza un Master in cercetare pot aplica pentru o viza de munca de 3 ani, iar cei care vor studia un doctorat vor putea aplica pentru o viza de munca de 4 ani.